Zatamnjivanje stakala

prethodna tema - sledeća tema

DrJekyll

Pa evo ljudi lepo kopirali zakon, a koga zanima neka pogleda.
http://www.zatamnjivanjestakala.com/zakon.pdf

P.S.
Evo sada sam zvao Black Glass i covek mi je rekao..."ne ne nije 8% na Sanderu, 18% je". Ja sam ga pitao kako, kada svi "mi" mislimo da je po specifikaciji 8%, a on mi je odgovorio da merenjem se dobija 18% na fabrickim staklima Dacie Sandera.
Eto reko samo da podelim sa vama.
E da, celo zatamnjivanje je oko 110 eura.
Horse Power is how fast you will hit the wall but TORQUE is how far will wall move after you hit it...

MajorSoul

To jeste Zakon ali doneti su novi pravilnici koji ga koriguju tako da sad nisam tacno siguran koji je validan.
:wind:
..need more buttons..

david

Meni su poslali mail iz AMSS da mogu stakla biti zatamljena max do 25% sva sem vetrobrana. Sumljao sam ja da kod nas 8% vec da je vise do 25%. Na teh.pregledu su mi to isto rekli do 25% pustaju i da prolaze tonirana fabricka stakla u tom procentu. Receno mi je u jednom TP da cekaju neke dopune pravilnika u februaru po tom pitanju pa cu tada pitati a oni pustaju do 30% odokativnom metodom jer nitko nema uredjaj..

MajorSoul

Pa da to je to, do 25% prolazi. Mislim da AMSS ima uredjaj za ocitavanje stepena zatamnjenosti, znam da su u jednoj SAT reviji objasnjavali kako funkcionise.
:wind:
..need more buttons..

Sale

Postavljeno mi je pitanje kod predstavljanja da li ću sam skidati folije ili ću čekati da mi policija skine tablice pa ću sada odgovoriti ovde u temi koja se bavi time.
Sam zatamljujem stakla već na svom trećem automobilu i za 6 godina samo su jednom pokušali da me uhvate na foru i da mi uzmu pare,a i to je bilo pre 4 godine. Ovako stvari stoje...kao što su već neki članovi foruma postavili članove zakona po kojima se vidi da je dozvoljeno zatamljivanje,a ja kao pravnik to potvrđujem, policija nema pravo da vas maltretira ili da vam skida tablice...čak ni kaznu ne bi trebali da pišu ako nemaju s čim da izmere stepen providnosti tj. zatamljenosti stakala,a odokativna metoda može biti prihvaćena samo u slučaju da ste preterali i stavili folije koje i slepac vidi da su previše tamne...sve dok se spolja vide ljudi u automobilu možete da tražite merenje i da ih tako otkačite...ako su baš zapeli i traže da skidate foliju ili će oni da skidaju, kao što su meni jednom tražili, odgovor je jednostavan  :-)1  ovo je privatna svojina i nemate pravo da je uništavate,a kaznu slobodno pišite jer ja neću da ih pipnem ( naravno neko će ih na licu mesta sam skinuti jer neće da plati 5000din,a i tad se skidaju samo prednje folije), obično posle toga sledi pitanje od policije "da li ste vezali pojas"   :hihi:
Ovo je jedino loše iskustvo sa policijom za 6 godina,a o onih drugih 200 mogu samo da kažem da mi ni interventna nije pravila problema dok mi saobraćajci nisu ni konstatovali folije.

Aleks

Evo sta mi je rekao drug koji radi na tehn. pregledu: policija te salje na vanredni tehnicki gde oni samo konstatuju da su ti stakla zatamnjena jer nemaju cime da izmere propustljivost i refleksiju. Policija ti pise kaznu i ides kod sudije za prekrsaje. Ovo se odnosi samo na prednja bocna stakla i soferku. Ako imas atest nemogu ti nista!

Sale

naravno ako skineš folije sa predjnih bočnih stakala pre dolaska na taj vanredni teh. pregled opet se izvlačiš  :)

Aleks

Ma ne daj Boze da dodje do toga! Inace koje folije si koristio? Postupak je pretpostavljam, fajtalica sa glas-om, spahlica, fen...

Sale

Koristio sam Foliatec, Mer za stakla ali nikako onaj sa limunom jer postaje mučenje namestiti foliju čak i kad je savršeno iskrojiš (jbg drugar nije znao pa se ubio dok je stavio samo na jedno staklo foliju),špahlicu koju dobiješ uz foliju ali je obavezno umotam u krpicu,fen sam koristio samo na zadnjem staklu zbog zakrivljenosti i to sam morao iz dva dela ali ako se lepo i ravno iseče po grejaču stakla savršeno se uklopi i ne vidi se da je iz delova.
Sve u svemu nije teško,što je folija kvalitetnija to je lakše i stvarno je glupo plaćati nekome za jednostavan posao koji svako može da uradi ako ima strpljenja.
Jedino ne bih savetovao nekome ko nikada nije stavljao folije ili jednom-dva puta da sam stavlja na zadnje staklo koje je toliko zaobljeno kao kod npr. pežoa 206 jer je to da čovek izludi...za takva stakla trebaju čelični nervi ili mnogo dobra i skupa folija koja se lako oblikuje.

Aleks

Ok, hvala, samo je meni problem sto u mom mestu mogu da se nadju folije na buvljaku.

Sale

Molim i drugi put...a ako hoces pogledaj koje su to folije na buvljaku pa mi napisi...retko je ali i medju njima mogu da se nadju pristojne,ko zna mozda budes imao srece...imam ja kuci ostala mi rolna tih nekih sa buvljka koje mi je doneo prijatelj da mu stavim na kola i nisu lose za te pare.
Evo ortaku stoje godinu dana i ok cak su i super za 300din jeste da je meni bilo trebalo vise vremena da ih lepo stavim ali s obzirom da se ovi organi reda igraju secikesa lakse je skinuti te dve jeftine folije sa prednjih bocnih stakala nego platiti kaznu   :)

Aleks

Slucajno imam nepunu rolnu neke JANEY, cak ima i sajt na kutiji www.jeni.com.tw , i sve sto pise na kutiji je na ruskom.

Sale

...za njih znam da na suncu imaju neku braonkastu nijansu koja se mnogima ne dopada,a kakve su za stavljanje i koliko su podlozne cepanju ne znam ali cu proveriti cim dodjem kuci...okrenucu par brojeva pa se javljam ne bih da te lazem jer nisam radio sa njima ali znam ko jeste.

Aleks

Ma nemoras da se cimas danas, nije mi toliko hitno, ta rolna je neka najtamija varijanta koja mi ne odgovara jer bih ja zatamnio samo zadnja bocna stakla ali malo svetlijom od ove. Inace, na zadnjem staklu imam kvalitetnu roletnu kupljenu u Grckoj tako da nema potrebe za folijom. Ipak, veliko hvala na informacijama i trudu!

Keka

O folijama je puno pricano, kako ovde, tako i na drugim forumima.

Na zalost, ni jedna folija u kombinaciji sa staklima na Loganu, ne moze da prodje atest.

Mislim da je najmudrije sacekati da se slegne prasina oko trenutne akcije policije, pa tek onda eventualno pristupiti postavljanju, ukoliko dodje do izmene clana ZOBS koji regulise ovo pitanje.

Ja cu, najverovatnije, za vikend, da ljustim folije  :place:
Valjda mogu i ja jednom u zivotu da budem svaki dan pijan!