Izolacija cevi za klimu

prethodna tema - sledeća tema

Raja

Koja je temperatura cevi ne znam ali imaš na početku teme moguće rešenje. Sunđeraste cevi za toplotnu izolaciju
koje se navuku preko creva koja greju i toplotno ih izoluju. Znam da ih je bilo u objektima "Uradi sam"
a Dr Jekyll ih je nalazio u "Merkuru". Dužine su oko jednog metra i lako se seku makazama. Pa probaj.

nik

Izolacija ce donekle da pomogne. Ako odradis i isključenje cirkulacije kroz mali hladnjak, biće ful.
Eve ti, pa se zanimaj.  :)
https://www.daciaforum.in.rs/index.php?topic=1707.0

PS: Obrati pažnju na tok kratke cirkulacije motora da je ne prekineš (pažljivo pročitaj temu).

slavko_bgd

Temperatura kod zagrejanog motora na tim crevima je posle nekog vremena oko ili iznad 80C, zato što kroz radijator uvek cirkuliše antifriz. Zato ti zrači toplo kod nogu sa tih creva. Ako isključiš cirkulaciju antifriza kroz radijator neće ti raditi plin jer će smrzavati isparivač. I poznato je iz prakse da ako kroz radijator ne cirkuliše antifriz brže se natalože nečistoće i brže se javlja korozija koja ga vremenom začepi nego kada stalno cirkuliše. Zato odavno automobili nemaju nikakvu slavinu ili ventil u tom krugu.

nik

Zamrzavaće isparivač ako je vezan serijski na creva ka kabini. U slučaju serijskog vezivanja isparivača (ili ako nema gasnog uredjaja) ne sme se zatvarati vod ka radijatoru kabine jer onda nema ni kratke cirkulacije hladjenja motora (zato sam i upozorio da pažljivo pročita temu u linku gore). U tom slučaju mora da se obezbedi bajpas.
Kod paralelno povezanog isparivača, nema problema ako se zatvori krak prema kabini.
Za brže propadanje radijatora kabine usled izostanka cirkulacije  :ne:
Moj radijator se zapušio i zamenjen je pre nego sam stavio ventil. Od tada radi bez problema, bez obzira na ventil i isključivanje u letnjem periodu.

slavko_bgd

Na njegovom Loganu je isparivač vezan serijski, tako da ili izolacija ili vunane čorapke :)

nik

glavonja3

Kod mene leti, pece. Zimi nije lose nasloniti nogu tu  :logan:

slavko_bgd

I tebe preporučivam vunane čorapke :D

saša61beograd

Slike sa početka teme su nestale,ali koliko se sećam bilo je reči o cevima klima uređaja (aluminijumskim,u motornom prostoru,koje idu u kabinu.A ne o cevima grejača u kabini.
Pa vas ja pitam da li bi izolacija cevi klima uređaja poboljšala hlađenje u kabini?
Kad smo kod klima uređaja.Pre neki dan su na kolima u kraju ostavljali letke gde reklamiraju servis klime za 2990 dinara.To je neka stara cena,od prošlih godina.To znači da nema ništa od frke koju su najavili oko onih nekakvih sertifikata,pa je ispalo da će zbog toga servis klime drastično poskupeti.Dakle,izgleda da neće.