2021 Dacia Logan 1.0 Tce ECO-G Comfort

prethodna tema - sledeća tema

slavko_bgd

Ehhh... nekada smo se za zimu spremali tako da završimo ogrev, zimnicu i garderobu, tek na kraju bi smo otišli na pumpu da sipamo 10 litara benzina, da se nađe ako bude baš hladno :) 

Logan3 je jedna sjajna porodična limuzina. I drago mi je kad vidim da neko vozi i čuva svoj auto. Neka vas lepo služi i da uživate u svakom trenutku  :ziveli:.

Andrix

Meni se danas desilo da sam parkirao u garazi na -2 nivou. Posle 1.5 h se vratim, upalim auto kad ono sat stoji na vremenu kada sam dosao. Bude to pa posle sek sravni, ali sada posle 10 min voznje po garazi i dalje stoji staro vreme. Kad sam izasao napolje sravnio....
Nisam toliko bogat da bih kupovao jeftine stvari

slavko_bgd

Do garaže je, nije do auta...

astmario

Upravo tako, moderni infotejment/multimedia sistemi vreme hvataju i sinhronizuju sa GPS-a čiji signal verovatno nije bilo moguće zaključati kako kaže Slavko zbog konstrukcije garaže.

Mare

Lep pozdrav iz Slovenije!

Andrix

Mare

Očekivao sam reakciju od starijih članova, na prvu sliku. Inače, službeni ulaz automobilskog giganta SFRJ, čiji produkti se i dalje uveliko kotrljaju Balkanom.  :yes:

Mare

Trenutno na satu oko 120000 km. I dalje pun auto, u normalnom režimu vožnje, svaki dan 180-200 km. Potrošnja normalna, oko 7 litara plina. I 5-6 litara benzina na 1000km.
Međutim, poslednjih 5-6000 km čujemo neko "mjaukanje" ili hučanje iz motornog prostora. Do pre neki dan bio sam ubeđen da je u menjači zafalilo ulja, jer su i sajle malo zapekle pa menjač ide za nijansu teže.
Međutim,  :) to zujanje se ne čuje na većim brzinama, samo u leru. I skontam da je u pitanju pumpa za vodu. Momentalno odoh do majstora, koji je potvrdio moju tvrdnju i odmah se bacimo na skupljanje delova za servis.
Nabavljen 7pk kaiš Gates ili neki koji je elastičan (nikako Continental jer je krut, nije elastičan i majstor potrošio dva Continentala jer su pukli a motor ne poseduje španer). Nabavljena pumpa za vodu marke INA sa brojem 210109334R, 7pk kaiš, 3 litre antifriza (ThermoTec G13), litar destilovane vode i....pazi sad - ležaj kompresora klime  :D .
Majstor nije verovao da koliko ima lufta, ali u radionicu istog dana ušla 2022 Opel Corsa sa zupčastim u ulju, sa takođe lošim ležajem klime. Pored zamene ležaja klime, bilo je potrebno očistiti kvačilo klime, jer se na kontaktnim površinama nahvatala korozija.

Osim manjeg lufta u nosaču menjača i sajli koje su malo zakržljale, sve ostalo, na motoru, karoseriji, trapu - u odličnom je stanju.
Nakon servisa, motor mirnije radi i nema zvukova mjaukanja.

Na FB grupama sa novim Daciama, viđao sam da su se pumpe raspadale, pa čak i kucale toliko da su kaiševi pucali. Što je opet dovodilo do oštećenja remenice vodene pumpe i rečenice alternatora.

Cena - oko 120€ ruke i delovi. Nije puno. Samo pumpa - 50€, 7pk kaiš Gates - 20€, ležaj klime - 30€....ostalo su antifriz i ruke.

Evo slika skinutih delova.

Dok je môj Logan bio u servisu, pozajmio sam na pár dána 2017 Logan. Bukvalno, ovaj moj 3-4 nivoa iznad ovog prethodne generacije.  :to:
Idemo dalje.

Zoran

Uporedi jačinu svjetla ( kratka,duga) , ovog tvog i 2017 g.
Sam svoj gazda - vazda.

Andrix

Citat: Mare poslato 22.12.2024. - 12:01Trenutno na satu oko 120000 km. I dalje pun auto, u

lepa km. Jel radjeno sta na sajlama menjaca, jer sam ja od prvog dana se  cudio kako radi rucica? Cak i prijavljivao u servisu - ali kazu sve ok.

Mare

Citat: Zoran poslato 22.12.2024. - 12:09Uporedi jačinu svjetla ( kratka,duga) , ovog tvog i 2017 g.

Jedino možda što je bolje na prethodnoj generaciji. Čak i kroz maglu nosu loša.

dekiv68

Jedna od retkih mana Sandera druge generacije su mnogo lošiji farovi nego na puntu druge generacije

Mare

Juče u 15.00, pri povratku sa posla, bio sam gepekovan na Gazeli. Razlog - brza vožnja, ne držanje rastojanja i verovatno loše gume na autu koji me je lupio.
Mene je ujbl asistencija zbog kolone ispred, jer je auto pored mog kočenja, pojačao kočenje, a u retrovizoru sam video da 0000 A5 doleće od pozadí i nisam uspeo savladati asistenciju koja je bila i dalje aktivna - ja pritisnuo gas, ali kočnice i dalje stoje i ne dozvoljavaju tih dodatnih pola metra.
Šteta nikakva, par ogrebotina i na mestu savijanja branika se stvorila paukova mreža, tj. popucao lak. Iskreno, očekivao sam daleko veću štetu.
Šteta na Audiju - tablica, ram tablice, nosač tablice, malo ispale neke lajsne, takođe mala šteta.

Međutim, nakon servisa i zamene vodene pumpe, pojavili se novi zvukovi - majstor kaže da su možda ležajevi u alternatoru, mada ja sumnjam u remenicu alternatora eventualno da je i nova pumpa loša. Videći nakon praznika.
Do 3. januara, ne mrdamo nigde.  :-)1

Srećna nova godina svima i samo lagano.  :ziveli:

Andrix

Zoran

Ja bi nadstrešnicu malo bolje osigurao.
Po sistemu kuhinjskog stola.
 Bit će nam vrijedna iskustva sa 1.0 Eco - g
Sam svoj gazda - vazda.